تدوین استراتژی بازاریابی
هر سازمانی بدون داشتن استراتژی مانند یک کشتی بدون سکان است! هر چقدر هم که یک کشتی مجلل و باشکوه و گران قیمت باشد اگر سکان نداشته باشد در تلاطم امواج دریا به هر طرف خواهد رفت و هیچ وقت به مقصد مورد نظر نخواهد رسید.
استراتژی بازاریابی چیست؟
برنامه استراتژی بازاریابی نقشه راه شرکت است و مشخص میکند که یک سازمان در یک زمان مشخص به چه مقاصدی خواهد رسید و برای رسیدن به این مقاصد به چه منابعی نیاز دارد. از جمله تفکرات منسوخ شده در عصر حاضر که متاسفانه کماکان بسیاری از شرکت های داخلی بر آن اصرار دارند تعصب بر روی محصولات تولیدی خودشان است، این شرکت ها توقع دارند بدون توجه به نیاز بازار و تدوین یک برنامه استراتژیک بازاریابی محصولی را تولید کنند و در نهایت فشار وارد کردن به تیم فروش اصرار بر فروش حداکثری آن داشته باشند که در عمل چنین چیزی غیر ممکن است.
مزیت های برنامه استراتژی بازاریابی
داشتن یک برنامه استراتژی بازاریابی به مدیریت در انجام وظایف کنترلی و نظارتی کمک میکند، چرا که روند اجرای امور را با اهداف مشخص شده در برنامه استراتژیک بازاریابی تطابق نموده و از عملکرد سازمان می توند ارزیابی داشته باشد.
همچنین برنامه استراتژیک بازاریابی به شما کمک می کند تا از منابع محدود حداکثر بهره وری را داشته باشید، چرا که طبق این برنامه تمامی وظایف افراد و واحد ها مشخص شده است.
از دیگر وظایف مهم مدیران عالی هر سازمان سازمان دهی است، به کمک برنامه استراتژی بازاریابی این وظیفه مدیران نیز با دقت بیشتری اجرایی می گردد.
برنامه استراتژیک بازاریابی آگاهی محیطی شما را نیز افزایش می دهد، چرا که در یک برنامه بازاریابی تمامی محیط پیرامون شما از قبیل شرایط خارجی، رقبا، شرایط اقتصادی حاکم بر کشور و ….. بررسی می شود و متناسب با آن برنامه تدوین می گردد.
اهداف برنامه استراتژیک بازاریابی
برنامه استراتژیک بازاریابی فرآیندی که سازمان می بایست طی کند تا به اهداف کلان خود برسد را در بر میگیرد. همچنین ابزاری است برای ایجاد روابط بلند مدت با مشتریان. امروزه با توجه به شرایط اقتصادی موجود هزینه های هر سازمانی بسیار بالا است، در چنین شرایطی سازمان هایی موفق هستند که بتوانند هزینه های خود را کنترل نمایند. یکی از بهترن روش های کاهش هزینه در سازمان، ایجاد روابط بلند مدت با مشتریان است، چرا که هزینه جذب مشتری جدید بسیار بالاتر از حفظ مشتریان فعلی است.
مدیریت بازار محور
در دهه های گذشته رویکرد سازمان ها محصول محور بود، بدین معنی که هر سازمانی متناسب با منابع و ایده های خود محصولی را تولید و روانه بازار می کرد و به فروش می رساند، در عصر حاضر چنین رویکردی به هیچ وجه پاسخگو نیست. در دنیای امروز شما نمیتوانید بدون توجه به بازار و نیاز مشتریان محصولی را تولید نمایید و انتظار فروش قابل قبول داشته باشید. اینجاست که مدیریت بازار محور شکل می گیرد و ضرورت و اهمیت هر چه بیشتر داشتن برناه مدون و مشخص بازاریابی را هر چه بیشتر به یاد ما می آورد.
مراحل برنامه استراتژیک بازاریابی
یک برنامه بازاریابی شامل مراحل کلی زیر است:
- مقدمه: شامل تعریف کلی محصولات و خدمات قابل ارائه
- تحلیل وضعیت (شامل وضعیت تجاری، غیر تجاری، رقابتی و درونی شرکت)
- بازار هدف
- مشکلات و فرصت ها
- اهداف و مقاصد بازاریابی
- استراتژی بازاریابی
- تاکتیک های بازاریابی
- اجرا و کنترل
- خلاصه
البته لازم به توضیح است که هر کدام از مراحل بالا شامل جزئیات و پیچیدگی های بسیار زیادی است که تدوین آن کار متخصصان این حوزه می باشد.
جهت مشاوره در زمینه تدوین برنامه استراتژی بازاریابی برای سازمان خود، تیم تخصصی دانش مارکتینگ آماده ارائه خدمات به شما می باشد.